Het kantoor van de toekomst. Hoe ziet dat eruit?

COVID19 heeft onze manier van werken veranderd. De grote vraag is: hoe gaan we hier straks – na de crisis – mee om? Is het kantoor nog wel de beste plek om te werken? Gaat de betekenis en functie van het kantoor veranderen? Kortom: hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?

Fysiek contact onmisbaar

De gedwongen massale overstap naar thuiswerken leidt tot andere inzichten over werken en verandert de betekenis en functie van het kantoor zoals we het kennen van voor de coronacrisis. Maar, het kantoor verdwijnt niet helemaal. Op de langere termijn is direct, fysiek contact met collega’s onmisbaar.

Ontmoetingsplek

Volgens experts is het kantoor van de toekomst niet de kantoortuin zoals we ‘m nu kennen. Het fungeert dan als ontmoetingsplek voor inspiratie, binding en een gemeenschappelijke identiteit. Je gaat naar kantoor voor een creatieve brainstorm of als je wilt samenwerken met collega’s. Activiteiten die je in je eentje moet doen en waarvoor je geconcentreerd moet werken, doe je thuis. Voor de meeste mensen zal de toekomst dus een combinatie worden tussen thuiswerken en werken op kantoor. En voor mensen bij wie – om uiteenlopende redenen – thuiswerken niet mogelijk is, zal er altijd een werkplek op kantoor blijven bestaan.

Gevolgen voor het kantoor

Deze nieuwe essentie van een kantoor heeft flink wat gevolgen. Allereerst voor het aantal benodigde vierkante meters. Als in de toekomst maximaal eenderde van de collega’s tegelijkertijd op kantoor zijn, kan het bedrijf een kleinere kantoorruimte huren. Ook de inrichting veranderd. Kantoren richten we in om die dingen te doen die thuis niet goed kunnen. Niet de werkplekken, maar de creatieve ruimtes, koffiehoekjes en vergaderplekken zullen de boventoon voeren. Het kantoor moet een inspirerende plek worden. Bovendien moet er in de inrichting rekening worden gehouden met hoe de overdracht van ziektes kan worden beperkt. Er zal meer aandacht zijn voor hygiëne en de gezondheid en het welzijn van medewerkers moet beter worden gewaarborgd.

Productiviteit

Of we in de toekomst écht massaal blijven thuiswerken is nog de vraag. Want waar we massaal genieten van onze kortere reistijd en flexibiliteit, is thuiswerken ook niet alleen maar leuk. Veel mensen voelen zich eenzaam en vinden thuiswerken saai. En dit heeft op de lange termijn gevolgen voor de productiviteit. Zeker is dat we in de toekomst een nieuwe balans moeten vinden in onze manier van werken.

 


Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op

Top