Oudere werknemers langer inzetbaar met de seniorenregeling

seniorenregeling

De pensioengerechtigde leeftijd is gestegen en regelingen om eerder te stoppen met werken zien we niet veel meer. Medewerkers werken dus langer door. De vraag is echter of iedere werknemer dat wel wil en kan. De seniorenregeling biedt een oplossing om ouderen in je organisatie te helpen om met plezier en vitaliteit langer door te werken. In dit blog lees je over hoe je de seniorenregeling kunt inzetten om jouw werknemers vitaal hun AOW-leeftijd te laten bereiken.

 

Wat is de seniorenregeling?

De seniorenregeling wordt ook wel de generatieregeling genoemd. Deze regeling is in veel cao’s opgenomen en in te zetten bij verschillende beroepen. Belangrijkste doel van de seniorenregeling is ouderen/senioren (zestig jaar en ouder) minder te belasten. Zo kent deze regeling voor 60-plussers de optie om minder uren per week te gaan werken zonder dat deze aanpassing grote gevolgen heeft voor de financiële situatie en/of pensioenopbouw. Je kunt een werknemer overigens nooit verplichten om er gebruik van te maken.

 

80-90-100 regeling

Per cao kan de seniorenregeling verschillen. In de meeste cao’s is in ieder geval de 80-90-100 regeling een onderdeel. Wat betekent dit? Het betekent dat een 60-plusser, 80% kan gaan werken, daar 90% salaris voor ontvangt en toch 100% pensioen opbouwt. In sommige cao’s bestaan overigens ook andere varianten: 70-90-100, 60-80-100 of 80-90-90. Doordat een van je oudere werknemers minder gaat werken, ontstaat ruimte. Ruimte om een jongere medewerker aan te nemen voor een lager loon. Zo is de seniorenregeling te financieren. Wil een van jouw werknemers gebruik van een regeling maken? Informeer je werknemer dan altijd goed over de gevolgen. Zeker als de regeling niet een 100% pensioenopbouw kent.

 

Wat zijn de voordelen van de seniorenregeling voor werkgever en werknemer?

Voor zowel jou als je werknemer zijn een aantal voordelen te noemen:

  • Kans op verzuim en/of uitval van oudere medewerkers wordt drastisch verminderd
  • Medewerkers werken langer met plezier en blijven daardoor gemotiveerd
  • Er ontstaat ruimte voor nieuwe (jongere) medewerkers
  • Senioren kunnen hun kennis en ervaring blijven overdragen

De voordelen voor werknemers die gebruikmaken van de seniorenregeling:

  • Ze kunnen minder uren gaan werken, zonder al te veel salaris in te leveren
  • Geen gevolgen (in veel gevallen) voor de pensioenopbouw
  • Vitaal en gezond doorwerken tot aan de pensioengerechtigde leeftijd
  • Meer hersteltijd en minder kans om uit te vallen
  • Werk-privébalans verbeterd

 

Cao is leidend

Veel sectoren hebben een senioren- of generatieregeling opgenomen binnen het ouderenbeleid van de CAO. Lees jouw eigen cao er eens op na. Ook kan je in de cao lezen of er een specifiek budget beschikbaar is om de regeling mee te financieren. Let op! De seniorenregeling is niet in alle cao’s opgenomen. Als er geen CAO is die betrekking heeft op jouw organisatie kan je zelf afspraken maken met je werknemer.

 

Contact met WSP

Het WSP Noordoost-Brabant is jouw partner in personeelsvraagstukken, arbeidsmarkt, regelgeving en subsidies. Wij voorzien jou en andere werkgevers in de regio graag van advies en ondersteuning. Onze deskundige adviseurs helpen je in een persoonlijk gesprek graag verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085 – 1304062.

Top