Leg in 7 stappen jouw afspraken over toeslagen op feestdagen vast

Heeft jouw organisatie geen cao? Dan is het handig om duidelijke afspraken te maken over het uitbetalen van toeslagen tijdens werken op feestdagen. Dit proces lijkt complex, maar met het juiste stappenplan wordt het een stuk eenvoudiger. In dit artikel bespreken we de 8 essentiële stappen om afspraken over toeslagen op feestdagen vast te leggen.

Stap 1: Verken cao’s van vergelijkbare bedrijven 

De eerste stap is onderzoek doen. Bekijk de cao’s die van toepassing zijn op vergelijkbare bedrijven en raadpleeg andere organisaties om te ontdekken welke regelingen zij hebben in dit soort situaties. Dit geeft je waardevolle inzichten om uiteindelijk je eigen beleid vorm te geven.

 

Stap 2: Selecteer de feestdagen

Maak een lijst van de feestdagen waarop toeslagen van toepassing zijn in jouw bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld de officiële Nederlandse feestdagen als leidraad gebruiken. Maar denk ook aan feestdagen als Ramadan of Chanoeka. De lijst zorgt voor duidelijkheid en consistentie.

 

Stap 3: Leg een toeslagenpercentage vast

Welk percentage wil je hanteren als toeslag? En varieert dit percentage of staat het vast? Bijvoorbeeld afhankelijk van specifieke omstandigheden en prioriteiten van jouw organisatie. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden.

 

Stap 4: Denk na over de overuren

Hoe wil je omgaan met overuren die op feestdagen gemaakt worden? Overweeg of je hierover ook toeslagen wilt betalen, of dat je ze op een andere manier wilt compenseren.

 

Stap 5: Zet richtlijnen op voor de urenregistratie

Het is belangrijk om duidelijke richtlijnen vast te stellen voor de urenregistratie van medewerkers. Zorg ervoor dat medewerkers weten hoe ze hun gewerkte uren moeten bijhouden en doorgeven. Dat scheelt een hoop voor de salarisadministratie!

 

Stap 6: Schrijf je beleid op

Leg het toeslagenbeleid en de afspraken rondom werken op feestdagen schriftelijk vast. Neem dit bijvoorbeeld op in het bedrijfsreglement, het personeelshandboek of de individuele arbeidsovereenkomsten. Op die manier zorg je voor transparantie en duidelijkheid voor jouw personeel.

 

Stap 7: Meten = weten

We zeggen het vaker: meten is weten. Houd bij hoe vaak medewerkers op feestdagen werken en controleer of de toeslagen goed worden toegepast. Evalueer regelmatig of de regeling nog steeds effectief is voor zowel je medewerkers als je bedrijf en pas deze aan indien nodig.

 

Contact met WSP

Het WSP Noordoost-Brabant is jouw partner in personeelsvraagstukken, arbeidsmarkt, regelgeving en subsidies. Wij voorzien jou en andere werkgevers in de regio graag van advies en ondersteuning. Onze deskundige adviseurs helpen je in een persoonlijk gesprek graag verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085 – 1304062.

Top