Neemt een medewerker onbetaald verlof op? Houd rekening met deze zaken!

Ben jij als werkgever bekend met de vele verlofregelingen voor werknemers? Denk bijvoorbeeld aan aanvullend ouderschapsverlof of langdurig zorgverlof. Heeft een werknemer hier wettelijk recht op? En wat zijn mogelijke gevolgen? In dit artikel bespreken we wat je moet weten over onbetaald verlof en waarom het belangrijk is om hier goed geïnformeerd over te zijn.

 

Wat is onbetaald verlof?

Onbetaald verlof biedt werknemers de mogelijkheid om tijdelijk afwezig te zijn zonder daarvoor salaris te ontvangen. Iemand blijft tijdens deze periode gewoon in dienst. Er zijn verschillende vormen van onbetaald verlof:

  1. Aanvullend ouderschapsverlof
  2. Langdurig zorgverlof
  3. Buitengewoon bijzonder verlof (situaties zoals reizen, sabbaticals, studie of overlijdensgevallen)

De voordelen van onbetaald verlof

Er hangen verschillende voordelen aan het aanbieden van onbetaald verlof. Door deze flexibiliteit te bieden, is de kans groot dat talent in jouw organisatie wordt behouden. Maar ook de loyaliteit van werknemers wordt versterkt én jouw imago als zorgzame werkgever wordt verbeterd. Bovendien kan het aanbieden van onbetaald verlof leiden tot een verhoogde productiviteit. Het overwegen waard, dus!

 

Regels & wetgeving

Buitengewoon bijzonder verlof kent geen vaste regels. Bij ouderschapsverlof en langdurig zorgverlof zit dat anders: werknemers hebben hier wettelijk recht op. Al deze specifieke regels lees je terug in Wet Arbeid en Zorg.

Buitengewoon bijzonder verlof wordt altijd in overleg met de werkgever aangevraagd. Samen maken jullie afspraken over het verlof. Denk bijvoorbeeld aan de duur van de periode dat iemand afwezig is. Wettelijk is daar dus niets over vastgelegd. Komt jouw organisatie in zwaar weer terecht als een iemand onbetaald verlof opneemt? Dan mag je de aanvraag weigeren. Maar let op: het weigeren van verlofaanvragen moet goed gemotiveerd zijn. Doe je dat niet? Dit kan leiden tot juridische consequenties. Het is daarom dus belangrijk om zorgvuldig om te gaan met aanvragen rondom onbetaald verlof.

 

Gevolgen voor arbeidsvoorwaarden

Werkgevers moeten bij onbetaald verlof rekening houden met de (financiële) gevolgen voor werknemers. Tijdens onbetaald verlof ontvangt de werknemer geen salaris en dit heeft invloed op vakantiedagen, toeslagen en pensioenopbouw. Daarom is het verstandig om hierover te informeren.

 

Leg het vast

Daarnaast is het opstellen van een modelovereenkomst voor onbetaald verlof essentieel. Deze overeenkomst moet het doel, de duur, rechten en verantwoordelijkheden tijdens het verlof, en de terugkeer naar het werk duidelijk definiëren. Het is belangrijk om de overeenkomst schriftelijk te wijzigen of beëindigen met wederzijdse instemming. Werkgevers moeten zich bewust zijn van hun verplichtingen en verantwoordelijkheden om juridische complicaties te vermijden.

 

Contact met WSP

Het WSP Noordoost-Brabant is jouw partner in personeelsvraagstukken, arbeidsmarkt, regelgeving en subsidies. Wij voorzien jou en andere werkgevers in de regio graag van advies en ondersteuning. Onze deskundige adviseurs helpen je in een persoonlijk gesprek graag verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085 – 1304062.

Top