Vanaf 1 juli aanvullend geboorteverlof voor partners

De regels voor het geboorteverlof voor partners zijn per 1 juli veranderd. Vanaf nu kunnen partners maximaal 5 keer het aantal werkuren per week aanvullend geboorteverlof opnemen. In dit artikel leggen we je uit wat er verandert.

 

Eenmaal het aantal werkuren per week

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen en 8 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 40 uur verlof (5 x 8 werkuren). De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind. Als werkgever betaal je het loon tijdens dit verlof volledig door.

Aanvullend geboorteverlof: maximaal 5 weken

Per 1 juli 2020 wordt dit geboorteverlof uitgebreid. Partners kunnen dan maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Dit aanvullende verlof komt dus bóvenop de regeling die hierboven is beschreven (eenmaal het aantal werkuren per week). Werknemers moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen en kunnen pas daarna aanspraak maken op het aanvullende verlof.

 

UWV-uitkering tijdens aanvullend geboorteverlof

Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV.  Als werkgever moet je voor jouw werknemer bij het UWV een uitkering voor de verlofperiode aanvragen. Deze uitkering is maximaal 70% van het dagloon. Er geldt een maximum dagloon. Werkgevers die (70% van) het loon tijdens het verlof doorbetalen kunnen de UWV-uitkering zelf houden.


Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op

Top