Verzuimpiek dreigend hoog: wat kan je doen voor je medewerkers?

Nog nooit was het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland zo hoog als de afgelopen jaren. Het verzuimpercentage – het aantal ziektedagen van de werknemer in verhouding tot de werkdagen in een gemeten periode – ligt boven de 5%. Dit concludeerde verzekeraar Nationale Nederlanden. Maar waar ligt dat hoge verzuim nu aan? We leggen uit wat je kan doen en waar je op kan letten om de kans op een hoog verzuim in je organisatie te verlagen.

 

Wet Verbetering Poortwachter

Toen in 2002 de Wet Verbetering Poortwachter werd ingevoerd werd een deel van de verantwoordelijkheid bij de werkgever gelegd. De re-integratie kwam voor rekening van de werkgever, waardoor het verzuim daalde. Twintig jaar lang kwam het gemiddelde percentage niet boven de 4%. Maar nu dus wel, tijd om het tij te keren.

 

Oorzaken verzuimrecord

De stijging in het ziekteverzuim is niet aan één gebeurtenis te wijten. Toch zijn er verschillende redenen die een rol kunnen spelen. Mogelijk speelt hybride werken rol. Werkgevers zien de werknemers minder, waardoor ze niet zien wat er bij hen speelt en er minder persoonlijk contact is. Daarbij voelt een medewerker zich minder betrokken bij het bedrijf en ligt de drempel om ziek te melden lager. Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt mee: de medewerkers krijgen steeds meer werk op hun bordje. De werkdruk wordt in veel organisaties te hoog om bij te benen. Maar hoe kan je als werkgever helpen, zodat het ziekteverzuim niet uit de pan rijst?

 

Tips om verzuim te minimaliseren en te voorkomen:

1. Draag bij aan een gezonde levensstijl

Een fitte medewerker haalt meer uit zijn werk en raakt bovendien minder snel uit de roulatie. Daarom is het belangrijk om een gezonde levensstijl te stimuleren. Wist je al dat de overheid je daar graag bij helpt? Lees hier meer over de werkkostenregeling, die onder andere de sportkosten van je medewerkers kan vergoeden!

 

2. Voorkom stress met een bedrijfscoach

Met een bedrijfscoach kan je in veel gevallen voorkomen dat medewerkers uitvallen door overmatige stress of een burn-out. Een bedrijfscoach begeleidt medewerkers met uitdagingen en kan werkgevers en werknemers van tips voorzien om bijvoorbeeld minder stress te ervaren. Dit werkt preventief en helpt medewerkers hun werk nog beter te doen.

 

3. Bied opleidingen aan

Geschoolde werknemers voelen ze zich fijner bij het werk dat zij verrichten. Bovendien draagt een opleiding bij aan de kwaliteit van het werk. Met het STAP-budget hoeft zo’n opleiding je (nagenoeg) niks te kosten.  Meer weten over het STAP-budget? Lees hier erover.

 

4. Creëer meer stageplekken

Tot slot een tip waar veel bedrijven baat bij hebben. Door stagiair(e)s een plaats te bieden binnen je bedrijf help je de jonge generatie in hun opleiding aan een plek om ervaring op te doen. Bereid je goed voor: een stagiair(e) heeft begeleiding en bijsturing nodig. Hoe meer tijd je zelf investeert met feedback en instructies, hoe beter de student kan bijdragen aan het werk.

 

Wil je graag in gesprek over ziekteverzuim of het helpen van je medewerkers? Onze accountmanagers staan elke dag voor je klaar. Neem contact op!

 

Neem contact op 

Top