Voor het eerst in jaren neemt aantal vacatures af

Alle bedrijven zoeken personeel, zo lijkt het. De werkzoekende heeft het voor het kiezen en kan zijn wensenlijstje bij een potentiële werkgever neerleggen. Een bijzonder krappe arbeidsmarkt waarin de werkgever zich soms twee keer achter zijn oren krabt. Wat te doen? Nou, het lijkt erop dat er – voor het eerst in lange tijd – een verandering plaatsvindt. De hoeveelheid vacatures neemt af.

 

Onderzoek van CBS

Elk kwartaal publiceert het CBS cijfers over de arbeidsmarkt. In september stond het aantal beschikbare vacatures op 449.000, dat getal was een stuk lager dan in juni dit jaar: toen stond de teller op 432.000. Dit is dus de eerste daling sinds 8 kwartalen. In de sectoren handel en horeca vonden de sterkste dalingen plaats. Alleen in de sectoren zorg, onderwijs en het openbaar bestuur nam het aantal vacatures toe.

 

Meer werkloosheid

Maar ook de werkloosheid nam met een lichte stijging toe. Meer mensen verloren een baan in het afgelopen kwartaal dan in het voorgaande kwartaal. De werkloosheid nam licht toe, al is deze nog steeds laag. De mensen die werkloos zijn, vinden niet altijd direct aansluiting op een nieuwe baan. Het werkloosheidscijfer is gegroeid van 3,3 procent naar 3,7 procent.

 

Ontwikkelingen in werkend Nederland

Het afgelopen kwartaal vonden nog meer veranderingen plaats volgens het CBS. Er kwamen ook meer betaalde banen bij, met name in de sectoren horeca, vervoer en in de bouw. Uit het onderzoek bleek dat steeds meer werknemers vastigheid krijgen dankzij vaste contracten. Tegelijk neemt het aantal flexkrachten af omdat zij een vast contract hebben gekregen. Ook zijn meer mensen voor zichzelf begonnen als zzp’er.

 

Heb jij vragen rondom werving of het behoud van personeel? Neem contact op met de helpdesk voor advies op maat. We helpen je graag!

Neem contact op 

Top