Samenwerken met zzp’ers: iets voor jouw bedrijf?

Yes! De zaken gaan goed en het werk ligt momenteel voor het oprapen. Een droomscenario voor iedere werkgever. Of toch niet? Onvoldoende mankracht kan roet in het eten gooien. Grote personeelstekorten spelen vandaag de dag – helaas – in steeds meer bedrijven. De oplossing? Samenwerken met zzp’ers! Benieuwd hoe je dit aanvliegt én of dit wat voor jouw onderneming is? In dit artikel zetten we alle belangrijke zaken over het inschakelen van zpp’ers op een rijtje.

 

Werken met een zzp’er

Een zzp’er huur je in voor een enkel project, specifieke opdracht of voor de langere termijn. Het kan zijn dat de zpp’er nog meer klussen heeft of aanneemt, maar dat hoeft niet. Belangrijk is in ieder geval om samen afspraken vast te leggen over bijvoorbeeld (inkoop)voorwaarden. Het CBS onderscheidt 2 groepen zpp’ers: de zpp-producten (de meest klassieke vorm, ondernemer zonder personeel zoals een kruidenier) en de zzp-eigen arbeid (een nieuwe vorm, waarbij gelijkwaardige arbeid ten opzichte van loondienst wordt verricht). In dit artikel praten we je bij over deze laatste vorm. Waar moet je op letten wanneer je een zpp’er inschakelt? We sommen 5 actiepunten voor je op.

 

1. Gebruik een (model)overeenkomst

Inhuren kan op drie manieren: rechtstreeks, intermediair of via een payrollbedrijf. Wanneer je als werkgever rechtstreeks schakelt met de zpp’er, zijn jullie samen verantwoordelijk voor contractuele afspraken. Je werkt immers zonder tussenkomst van een externe partij. Afspraken over jullie werkrelatie leg je vast in een overeenkomst. Gebruik eventueel een goedgekeurde modelovereenkomst van de Belastingdienst. Hierin leg je onder andere vast dat iemand niet onder jouw leiding en toezicht werkt.

 

2. Voorkom schijnzelfstandigheid

Jullie zijn samen – jij als opdrachtgever en de ingehuurde zzp’er – ook verantwoordelijk voor controle van het contract op dienstbetrekking: de Wet DBA. Makkelijk gezegd: check of er niet tóch sprake is van loondienst. Indien wel, dan moet je als werkgever loonbelasting en sociale premies betalen. Wanneer een opdracht in de praktijk toch loondienst blijkt te zijn, dan heet dat schijnzelfstandigheid. Het laatste wat je wil, zijn vervelende verrassingen van de Belastingdienst. Checken en vastleggen dus!

 

3. Leg overige werkafspraken vast

Als werkgever geef je leiding aan je personeel. Even wennen, want dit gegeven is niet van toepassing op een zzp’er. Een zzp’er is zelfstandig en bepaalt vaak zelf – uiteraard wel in samenspraak met jou – hoe hij of zij zijn opdracht uitvoert. Daarnaast zijn werktijden, werkuren en de invulling van het werk factoren die de zpp’er zelf in de hand heeft. Informeer goed naar de beschikbaarheid en bereikbaarheid van de zzp’er en maak afspraken over de inhoud van de opdracht. Als opdrachtgever doe je er verstandig aan om voorafgaand aan de samenwerking verwachtingen naar elkaar uit te spreken. Een aantal van deze verwachtingen kun je contractueel vastleggen, zoals het aantal uren en het uurtarief natuurlijk.

 

4. Betaal facturen op tijd

Nog een verschil met een medewerker in loondienst; jij betaalt geen salaris, maar de zzp’er stuurt je een factuur. Wellicht een open deur, maar betaal deze op tijd binnen de wettelijke betaaltermijn. Een zzp’er werkt vaak met een uurtarief of bepaalt een prijs voor een project op basis van inschatting van de gevraagde hoeveelheid werk. Overleg hoe de facturatie en betaling plaatsvinden. Ook de prijsafspraken leg je logischerwijs vast in de overeenkomst. Voordelen van het inhuren van een zzp’er? Je betaalt geen loonbelasting, verzekeringen, vakantiegeld en pensioen. Daar is de zzp’er zelf verantwoordelijk voor. Tot slot heb je geen risico op verzuim. Fijne zekerheid voor jou als opdrachtgever, toch?

 

5. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden

Een zzp’er heeft dezelfde rechten als jouw werknemers. Dat geldt ook voor arbeidsomstandigheden. Dat betekent dat jij als opdrachtgever verplicht bent om een gezonde en veilige werkplek te verzorgen. Bescherm zzp’ers daarnaast tegen arbeidsrisico’s op de werkvloer. Het helpt daarbij om regels op de werkvloer en eventuele risico’s met de zelfstandige te bespreken.

 

Oplossingen voor personeelstekort

Steeds meer organisaties schakelen een zzp’er in voor personeelstekorten op de werkvloer. Als werkgever wil je dit natuurlijk op een nette manier organiseren. Bovenstaande aandachtspunten helpen je hierbij. Is het een match? Gefeliciteerd! Twijfel je of het inhuren van een zpp’er iets voor jou is? En ben je wel op zoek naar een oplossing voor jouw personeelstekort? Probeer dan eens personeel te werven via Open Hiring. Met Open Hiring sla je als werkgever de lange sollicitatieprocedures over en bied je iedereen een kans op een baan. Een andere optie is inclusief werven. Benieuwd hoe je vacatureteksten zo inclusief mogelijk schrijft? In dit artikel leggen we de vijf basisprincipes van inclusieve vacatureteksten uit.

 

Hulp bij werving van kandidaten

Heb je vragen over het werven van personeel? Of wil je dankzij een contactpersoon van WSP meer kandidaten vinden?

Neem contact op met het WSP

 

Top