Waardering uitspreken naar je werknemers, doe jij dat genoeg?

Iemand vertellen dat hij zijn werk goed doet, dat is essentieel voor goed werkgeverschap. Ook helpt het jou om je mensen gemotiveerd en betrokken bij de organisatie te houden. Zo geef je ze ook wat extra voldoening voor het harde werken dat ze leveren. Wist je dat een compliment eigenlijk niet over het werk zelf zou moeten gaan? Lees verder hoe het zit met een goed compliment geven op de werkvloer.

 

Het belang van complimenten

Is een compliment geven écht zo belangrijk? Ja, zeker: 2 op de 3 werknemers (65%) haalt plezier uit het krijgen van een compliment. Dit blijkt namelijk uit het Werkplezier-onderzoek van Tempo-Team. En medewerkers die blij en met plezier naar hun werk gaan, leveren uiteindelijk beter werk af. Win, win!

 

Geef een volledig compliment

Maar hoe doe je dat, een compliment geven? Een compliment draait niet alleen om het werk dat iemand verricht. Maar ook hoe iemand zich inzet en gedraagt en iets over de mens zelf. Als je altijd een compliment richt op wát iemand doet, maar nooit op de manier waarop, sla je dus een belangrijke stap over. Zulke complimenten kunnen ertoe leiden dat iemand steeds harder moet werken voor dezelfde waardering. Dat kan in het slechtste geval leiden tot een burn-out.

 

Van prestatie naar persoonlijke eigenschappen of inzet

Dus: denk eens verder dan de prestaties, en kies voor een compliment over iemands persoonlijke eigenschappen of inzet. Dus in plaats van: ‘wat goed dat je drie klanten hebt binnengehaald’, ga je bijvoorbeeld voor ‘ik zie dat je veel interesse toont en goed kunt luisteren, dat komt goed van pas in jouw werkzaamheden!’. Zo leg je de aandacht op het resultaat voor jouw bedrijf én voor de mensen in je organisatie.

 

Complimenten geven stimuleren

Het is erg waardevol om complimenten te geven, je stimuleert een positieve sfeer en de persoon voelt zich gezien en gehoord. Niet alleen als leidinggevende, ook als collega’s onderling is complimenten geven en krijgen goed voor de sfeer en inzet. Daarom is het ook raadzaam om complimenten geven op de werkvloer te stimuleren. We hebben een aantal tips.

1. Start overleggen met positieve punten
Is het je valkuil om direct op de inhoud te duiken? Wil je meteen iedereen voorzien van informatie, maar vergeet je nog wel eens te benadrukken wat goed gaat? Daag jezelf eens uit om voor je in overleg gaat eerst stil te staan bij een positief punt. Deel dit met je team en zet de toon!

2. Geef collega’s de mogelijkheid om te complimenteren
Niet alleen als werkgever wil je zorgen dat waardering op de werkvloer blijkt. Zorg ook dat de werknemers in de situatie zijn dat zij elkaar ook complimenten geven. Dit kan tijdens een teamdag of na een overleg bijvoorbeeld. Soms is het zinvol om dus de ‘opdracht te geven’ dat men elkaar complimenteert. Het zal je verbazen wat je werknemers onderling uitwisselen. Doe hier zelf ook aan mee!

3. Vier Complimentendag
Ja, zet het maar in je agenda. Op 4 maart is het officieel complimentendag. Hoe leuk is het om je werknemers te verassen met iets in teken hiervan? Geef eens een kaartje, waarop je deelt hoe je hen waardeert!

 

Wil jij meer weten over het werkgeverschap, hoe je personeel vindt en behoudt? Neem gerust contact met ons op. Het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant staat klaar met raad en daad!

Neem contact op

Top