Een statushouder in dienst nemen: dit is wat je als werkgever moet weten

Meisje in gesprek

Personeelstekort? Je bent niet de enige. De krapte op de arbeidsmarkt is historisch hoog. Er zijn momenteel meer vacatures dan werklozen en de verhouding wordt alsmaar schever. Heb jij weleens overwogen om vluchtelingen in te zetten binnen jouw organisatie? Vluchtelingen met een verblijfstatus – ook wel statushouders genoemd – mogen namelijk gewoon in Nederland werken. Niet alleen is deze groep enorm gemotiveerd om te werken, ook zijn het vaak mensen met een goede opleiding en veel potentie. In dit artikel leggen we je uit wat er allemaal komt kijken bij het werken met statushouders én lichten we de (fiscale) voordelen toe. Lees je mee?

 

Pssst. Vind je dit onderwerp interessant? Dan is ons werkgeversevent ‘Verborgen parels op de arbeidsmarkt’ vast ook iets voor jou!
Meld je hier kosteloos aan 

 

Wat is een statushouder?

Zodra een asielzoeker als vluchteling erkend is en in Nederland mag blijven, krijgt diegene een tijdelijke verblijfsvergunning voor een periode van drie/vijf jaar. Hij of zij wordt dan ‘statushouder’ of ‘vergunninghouder’ genoemd. Het verblijf van een statushouder in Nederland is rechtmatig, bovendien heeft een statushouder dezelfde rechten en plichten als een Nederlander op de arbeidsmarkt. Werk kan zijn in loondienst, als zelfstandig ondernemer, bij een werkervaringsplek, een stage of vrijwilligerswerk.

 

Waar moet je als werkgever rekening mee houden bij het werken met statushouders?

Statushouders willen niets liever dan snel aan het werk en volwaardig meedraaien in de maatschappij. Wat zij nodig hebben, is werkgevers die ze een kans willen geven. Wanneer jij hiervoor open staat, is het belangrijk om te weten hoe je in contact komt met statushouders die bij jouw bedrijf passen. Het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant helpt je hier graag bij. Onderschat daarbij niet dat je moet investeren in de arbeidsrelatie. Zo is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een taalbarrière. En hoewel de theoretische vakkennis van een vluchteling meestal gelijk is aan die van een Nederlandse werknemer, kan de wet- en regelgeving binnen een branche van het herkomstland wél anders zijn. Het kost wellicht iets meer tijd en moeite om een statushouder intern op te leiden, maar de jarenlange werkervaring die hij of zij heeft opgedaan in het thuisland brengt vele voordelen met zich mee.

Als je een statushouder in dienst wilt nemen, moet je met een aantal zaken rekening houden. Zo moet je allereerst controleren of iemand mág werken. Voor het afsluiten van bijvoorbeeld een verzekering is het van belang te controleren welke status een vluchteling heeft: die van asielzoeker óf statushouder. Vluchtelingen waarvan de asielprocedure namelijk (nog) niet gestart is, mogen niet werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen.

 

Werkgeversevent: Verborgen parels op de arbeidsmarkt

Op 15 juni aanstaande organiseren wij het werkgeversevent ‘Verborgen parels op de arbeidsmarkt.  Tijdens deze dag vinden er meerdere sessies plaats, waaronder ook eentje over het thema ‘statushouders’. Iets voor jou?

Meld je hier kosteloos aan

 

Wat zijn de (fiscale) voordelen van het in dienst nemen van statushouders?

Een statushouder in dienst nemen, levert jouw organisatie veel voordelen op. Naast voldoening en maatschappelijk verantwoord ondernemen, kom je mogelijk in aanmerking voor diverse fiscale voordelen en (subsidie)regelingen. We zetten ze graag voor je op een rijtje:

  • Jeugd lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV): wanneer de statushouder 18 tot 21 jaar oud is, word je als werkgever gecompenseerd voor de verhoging van het wettelijk minimumjeugdloon. Het jeugd-LIV is een vast bedrag per verloond uur en loopt op met de leeftijd. Zo krijg je voor een 18-jarige 0,07 euro en voor een 20-jarige 0,30 euro per uur. Het maximaal aantal uur waarover je jeugd-LIV ontvangt, is 2.080 uur. Let op: om in aanmerking te komen voor de jeugd-LIV moet de werknemer op 31 december van het voorgaande jaar 18, 19 of 20 jaar zijn. Bovendien moet het gemiddelde uurloon gelijk zijn aan het minimumjeugdloon voor de leeftijd.
  • Lage-inkomensvoordeel (LIV): hiervoor kom je in aanmerking als je een werknemer – en dus statushouder – in dienst hebt met een loon tussen de 100 en 125% van het wettelijk minimumloon. Het LIV bedraagt 0,49 euro per verloond uur en maximaal 960 euro per jaar. Let op: je ontvangt het voordeel alleen als de werknemer per jaar minstens 1.248 uur werkt, de werknemer minimaal het wettelijk minimumloon ontvangt en niet pensioengerechtigd is.
  • Loonkostenvoordeel (LKV): bij het bieden van een contract aan een statushouder kun je gebruikmaken van dit voordeel als hij of zij 56 jaar of ouder is en een uitkering ontvangt (loonkostenvoordeel ouderen). De statushouder mag bovendien nog niet AOW-gerechtigd zijn en niet in de zes maanden voorafgaand aan het contract bij jou in dienst zijn geweest. Wanneer een statushouder volgens het UWV of de gemeente door een ziekte of handicap niet in staat is het minimumloon te verdienen – ook wel banenafspraak genoemd – dan kan ook aanspraak gemaakt worden op LKV. De hoogte van het bedrag is 3,05 euro per verloond uur en maximaal 6.000 euro per jaar voor oudere statushouders en 1,01 euro per verloond uur en maximaal 2.000 euro per jaar voor statushouders die vallen onder de banenafspraak. Meer info over de LKV >>>
  • Gemeentelijke regelingen: Veel statushouders krijgen een bijstandsuitkering. Om het voor werkgevers aantrekkelijk te maken om iemand uit de bijstand in dienst te nemen, zetten gemeenten verschillende soorten premies, subsidies en vergoedingen in. Welke regelingen precies ingezet worden, bepaalt de gemeente waar de statushouder woont. Veelvoorkomende tegemoetkomingen zijn: tijdelijke loonkostensubsidie, stimuleringspremie en tegemoetkomingen in extra kosten. Bovendien bieden gemeenten diverse vergoedingen en voorzieningen voor werknemers met een arbeidsbeperking. Wij helpen je graag inzichtelijk maken wat er mogelijk is in de gemeente Noordoost-Brabant.

 

Hulp nodig?

Het Werkgeversservicepunt (WSP) Noordoost-Brabant is dé schakel tussen werkgevers en werkzoekenden in de regio. Wij helpen jou als werkgever kosteloos met personeelsvraagstukken. Van werving & selectie tot subsidies, het opleiden van personeel en wet- en regelgeving. Wil jij graag advies over hoe jij binnen jouw organisatie statushouders kunt inzetten? En op welke subsidies en vergoeding je dan aanspraak maakt? Laat het ons weten, wij helpen je graag.

 

Werkgeversevent: Verborgen parels op de arbeidsmarkt

Op 15 juni aanstaande organiseren wij het werkgeversevent ‘Verborgen parels op de arbeidsmarkt.  Tijdens deze dag vinden er meerdere sessies plaats, waaronder ook eentje over het thema ‘statushouders’. Iets voor jou?

Meld je hier kosteloos aan

 

Top