UWV enquête: zo gaan werkgevers om met moeilijk vervulbare vacatures

Met een enquêteonderzoek onder ruim 3.000 werkgevers heeft UWV de problemen van werkgevers met het werven van personeel in kaart gebracht. Welke inspanningen verrichten werkgevers om hun wervingsproblemen op te lossen? En hoe gaan werkgevers – naar verwachting – in de toekomst om met het werven en behouden van personeel? Wij vatten de resultaten voor je samen.

 

Moeilijk vervulbare vacatures

Meer dan de helft (55%) van de vacatures in 2021 was volgens werkgevers moeilijk vervulbaar en 61% van de werkgevers verwacht dat het vervullen van vacatures (nog) moeilijker wordt. Dit weerspiegelt de huidige situatie op de arbeidsmarkt: er is sprake van een toegenomen krapte. Het aantal openstaande vacatures lag in het derde kwartaal van 2021 maar liefst 75% hoger dan het jaar ervoor terwijl de werkloosheid in deze periode daalde. Er zijn grote verschillen tussen sectoren in het aandeel moeilijk vervulbare vacatures. De bouwnijverheid springt eruit: hier zijn vacatures het vaakst moeilijk vervulbaar. Ook in de industrie en informatie en communicatie hebben werkgevers moeite met het vinden van personeel.

 

Oorzaken

Als oorzaak noemen werkgevers vooral het uitblijven van sollicitanten. Ook het ontbreken van de juiste vaardigheden bij sollicitanten en de specialistische aard van het werk worden genoemd als oorzaak. In de horeca geven werkgevers vaak aan dat werknemers door corona in een andere sector zijn gaan werken. Opvallend genoeg ligt het aantal moeilijk vervulbare vacatures in de gezondheids- en welzijnszorg onder het gemiddelde van alle sectoren. Dat terwijl er veel signalen zijn van personeelstekorten in de zorg. Hierbij kan meespelen dat er waarschijnlijk verschillen zijn tussen de diverse branches binnen de sector gezondheids- en welzijnszorg.

 

Oplossingen van werkgevers

Het enquêteonderzoek laat zien dat werkgevers bij moeilijk vervulbare vacatures vooral naar de wervingsmethoden kijken. Denk aan het inschakelen van een uitzendbureau, wervings- en selectiebureau of headhunter. Een minderheid paste daarnaast andere maatregelen toe om vacatures te vervullen of het werk gedaan te krijgen. Zo koos 45% van de werkgevers ervoor om kandidaten aan te nemen die niet aan alle functie-eisen voldoen. Veelal werd het vereiste opleidingsniveau of het aantal jaren werkervaring verlaagd. 4 op de 10 werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures verdeelden het werk onder het zittende personeel.

 

Aan het enquêteonderzoek werkten 3.061 werkgevers mee, afkomstig uit bijna alle bedrijfssectoren. Het onderzoek vond plaats van september tot half november 2021. De onderzoeksresultaten over moeilijk vervulbare vacatures en behoud van personeel worden beschreven in de publicatie: Moeilijk vervulbare vacatures en behoud van personeel (februari 2022)

Bron: UWV

Top