Alles wat je moet weten over het min-max contract

Flexibiliteit is één van de meest gewaardeerde en gewenste arbeidsvoorwaarden voor werknemers. In de HR-trends van 2024 las je bijvoorbeeld dat flexibele werktijden het werkgeluk van mensen enorm verhoogd. Een ander instrument om flexibiliteit te bevorderen, is het min-max contract. In dit artikel leggen we je uit wat dit inhoudt en wat de voordelen zijn voor werkgevers.

 

Wat is een min-max contract?

Een min-max contract, ook wel bekend als een minimaal-maximaal contract, is een arbeidsovereenkomst waarbij een ondergrens (garantie-uren) en bovengrens (bovenminimale uren) worden afgesproken. Het aantal te werken uren fluctueert dus binnen een vooraf bepaalde range. Oftewel: je maakt van tevoren afspraken over wat de exacte fluctuatie van uren is. Hiermee onderscheidt dit type arbeidsovereenkomst zich met een nulurencontract.

 

Meer flexibiliteit ten opzichte van een vast contract

Het verschil met een vast contract? Het biedt werkgevers (én werknemers) de mogelijkheid om een stuk flexibeler met werk en uren om te gaan. Extra interessant voor organisaties die te maken hebben met seizoensgebonden werk, schommelingen in de (markt)vraag of andere onvoorspelbare factoren die invloed hebben op werkuren. Zo’n contract zorgt er dus voor dat werkgevers op een efficiënte manier omgaan met dit soort veranderende arbeidsbehoeften zónder concessies te doen aan de rechten van werknemers. Ideaal, toch?

 

Wat zijn de voordelen?

Naast de ruimte voor flexibiliteit, heeft een min-max contract nog twee andere belangrijke voordelen:

Goede werk-privébalans

Steeds meer werknemers vinden een goede werk-privébalans belangrijk. Met een min-max contract hebben werknemers. Ondanks de variabele werkuren biedt het een zekere mate van voorspelbaarheid, waardoor werknemers meer controle hebben over hun werk-privébalans.

Slimme test vóór het aanbieden van een vast contract

Een ander voordeel van dit soort contracten is dat je rustig kan bekijken of een werknemer geschikt is voor de functie vóórdat je ze een vast contract aanbiedt. Dit helpt in een goede keuze maken bij het selecteren en werven voor werknemers met een vaste aanstelling.

 

Belangrijke regels van een min-max contract

Een min-max contract bied je voor bepaalde of onbepaalde tijd aan. Het is belangrijk dat je je als werkgever aan de volgende regels houdt:

  • Werkgevers moeten zogeheten ‘referentiedagen’ afspreken met werknemers. Dit zijn de dagen waarop je een werknemer kan oproepen.
  • Roep werknemers minimaal 4 dagen va tevoren op. Doe je dat niet? De werknemer heeft het recht om jouw oproep te weigeren en dus niet te werken.
  • Andersom werkt dit ook zo: zeg jij minder dan 4 dagen van tevoren het werk af? Je bent dan verplicht om jouw werknemer toch uit te betalen.

 

Contact met WSP

Het WSP Noordoost-Brabant is jouw partner in personeelsvraagstukken, arbeidsmarkt, regelgeving en subsidies. Wij voorzien jou en andere werkgevers in de regio graag van advies en ondersteuning. Onze deskundige adviseurs helpen je in een persoonlijk gesprek graag verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085 – 1304062.

Top