Dé vraag onder je werknemers, wij praten je bij

Het ‘feestdagenseizoen’ is weer geopend! Voor medewerkers staat één vraag centraal: wanneer ben ik vrij? Handig als jij als werkgever tijdig op de hoogte bent. In deze blog vertellen we je hoe het zit én inspireren we je om op een andere manier naar het feestdagenbeleid te kijken.

 

Afspraken tussen werkgever en werknemer

Om maar direct met de deur in huis te vallen: in de wet staat niets over feestdagen. Of je medewerkers vrij zijn, bepaal je als organisatie zelf. In bijna alle gevallen is dit vastgelegd in de cao, arbeidsvoorwaarden of het personeelshandboek. Daar vind je ook afspraken tussen werkgever en werknemer over doorbetaling tijdens de feestdagen en eventuele toeslagen op het uurloon.

 

Officiële feestdagen

De overheid erkent de volgende dagen als officiële feestdag:

  • Nieuwjaarsdag;
  • Goede Vrijdag;
  • Eerste en Tweede Paasdag;
  • Hemelvaartsdag;
  • Eerste en Tweede Pinksterdag;
  • Eerste en Tweede Kerstdag;

Volgens de meeste cao’s zijn dit vrije dagen. Medewerkers krijgen op deze dagen doorbetaald en leveren geen vakantiedagen in. Minder gebruikelijke vrije dagen zijn Koningsdag en Bevrijdingsdag. Bij deze laatste feestdag geldt bijvoorbeeld vaak dat werknemers eens per vijf jaar recht hebben op een vrije dag.

 

Verplichte vrije dag

Werkgevers zijn vrij om bepaalde dagen aan te wijzen als verplichte vrije dag (ook wel ‘brugdag’). De vrijdag na Hemelvaartsdag of de bouwvak zijn hier goede voorbeelden van. Aan het aantal verplichte vrije dagen zit geen maximum. Wel moet je er rekening mee houden dat je werknemers hiervoor verlof inleveren. Onbetaald verlof verplichten mag namelijk niet. Voor de exacte situatie in jouw organisatie verwijzen we je naar de vastgelegde afspraken.

 

Vrij vragen

Worden bepaalde dagen niet aangemerkt als vrije dag, dan heeft een medewerker alsnog het recht om vrij te vragen. In principe ben je als werkgever verplicht in dit verzoek mee te gaan. Tenzij het bedrijfsbelang zwaarder weegt, bijvoorbeeld wanneer je daarmee de personeelsbezetting in je restaurant niet rond krijgt en niet open kan.

 

Flexibele feestdagen

De vrije dagen zijn gebaseerd op de christelijke kalender. Maar wat als je medewerker liever vrij vraagt voor het Suikerfeest of Chanoeka? Steeds meer werkgevers experimenteren met een flexibel feestdagenbeleid. En geven werknemers de mogelijkheid om feestdagen te ruilen. Unilever deed dit en gaf hun 2500 Nederlandse medewerkers de mogelijkheid om drie nationale feestdagen om te ruilen voor een feestdag die zij liever vieren. Met veel positieve reacties tot gevolg, van werknemers maar ook van buitenaf. Iets voor jouw organisatie?

 

Contact met het WSP

Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op 

Top