Nieuwe aanvullende steunmaatregelen voor ondernemers

Vrijdag 12 november maakte demissionair minister-president Rutte verschillende nieuwe coronamaatregelen bekend. Zo komen er aanvullende steunmaatregelen voor ondernemers in de vorm van de TVL Q4 2021. Daarnaast komt er steun voor de evenementen-, landbouw-, de culturele- en de sportsector.

 

TVL Q4 2021 voor ondernemers

TVL staat voor Tegemoetkoming Vaste Lasten. De TVL helpt bij het betalen van jouw zakelijke vaste lasten bij meer dan 30% omzetverlies. Voorbeelden van vaste lasten zijn huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. Ondernemers mogen gebruik maken van de TVL Q4 2021 wanneer ze in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 30% omzetverlies verwachten ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. Natuurlijk moeten ze ook aan de overige voorwaarden voldoen. Klik hier voor de overige voorwaarden.

Door middel van het omzetverlies wordt de subsidie berekend. Dit wordt gedaan door een percentage vaste lasten van de sector en een subsidiepercentage van 85%. Ondernemers die in een vorige periode geen gebruik hebben gemaakt van de TVL, mogen nu alsnog de TVL Q4 aanvragen. De Europese Commissie moet de precieze openstelling nog goedkeuren. Het kabinet trekt 1,2 miljard euro extra uit voor deze regeling.

Door de komst van TVL Q4 2021 komt de Vaste lasten voor o.a. Nachtsluiting (VLN) te vervallen.

 

Aanvragen TVL

Het aanvragen van TVL  kan op de website van Rijkdienst van Ondernemend Nederland. TVL Q4 2021 opent zodra de Europese Commissie de regeling heeft gewijzigd en goedgekeurd. Je kunt nu wel alvast starten met het voorbereiden van je aanvraag. Alle informatie over het aanvragen van TVL Q4 lees je hier.

 

Andere ondersteuning voor evenementen, landbouw, cultuur en sport

De TVL-ondersteuning geldt niet voor alle sectoren. Voor evenementen die de overheid verbiedt in verband met corona loopt tot en met 31 december 2021 de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC). Het subsidiepercentage is verhoogd naar 100%, zoals ook in de zomerperiode gebeurde.

Voor de landbouwbedrijven is de regeling Ongedekte vaste Kosten (OVK) weer beschikbaar. Doel van deze regeling is om land- en tuinbouwbedrijven die te maken hebben met een forse omzetval te helpen met een tegemoetkoming in de vaste kosten.

Voor culturele instellingen die te maken hebben met de nieuwe coronamaatregelen breidt het kabinet de suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten uit van een vergoeding van 25% naar maximaal 55% van de kaarten van de totale reguliere capaciteit per voorstelling.

Bij sportactiviteiten mogen geen toeschouwers meer aanwezig zijn. Voor professionele sportevenementen stelt het kabinet maximaal € 36 miljoen beschikbaar ter compensatie van inkomsten uit kaartverkoop en om seizoenskaarthouders tegemoet te komen voor de periode 13 november tot 4 december.

 

Meer informatie?

Wil je nog meer informatie omtrent de TVL Q4? Dit kan zeker! Kijk op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

 

Top