TVL aanvragen in 2022

Heb jij als ondernemer last van de coronamaatregelen? Ondernemers met minimaal 30% omzetverlies kunnen binnenkort voor het eerste kwartaal van 2022 weer een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen. In dit artikel lees je meer over deze subsidie en hoe je deze kunt aanvragen.

 

De Tegemoetkoming Vaste Lasten

De TVL is een belastingvrije tegemoetkoming die je helpt met het betalen van zakelijke vaste lasten bij omzetverlies door de coronamaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan huur, onderhoud, verzekeringen of leasecontracten. Je betaalt als ondernemer geen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over deze subsidie. Let op: de TVL kan niet aangevraagd worden voor loonkosten. Hiervoor kun je de NOW-regeling aanvragen: de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud werkgelegenheid.

 

Voorwaarden

Voor het aanvragen van een TVL voor het eerste kwartaal van 2022 gelden een aantal voorwaarden. Zo moet een onderneming 30% of meer omzetverlies gedraaid hebben in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2019 of 2020. Daarnaast geldt er een maximaal subsidiebedrag van € 550.000 voor mkb-ondernemingen en € 600.000 voor niet-mkb-ondernemingen. Meer inzicht in alle voorwaarden? Bekijk alle voorwaarden op een rij.

 

TVL aanvragen voor 2022

Het is tot op heden nog niet bekend wanneer je een aanvraag in kunt dienen voor het eerste kwartaal van 2022. De TVL voor Q4 2021 moet eerst gesloten zijn voordat TVL Q1 2022 open kan. Deze sluit op 11 februari 2022. De subsidie moet eerst beoordeeld en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Via de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederland blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het aanvragen van de TVL. De tegemoetkoming kun je t.z.t. aanvragen door in te loggen met je DigiD.

 

Terugblik 2021

Om meer inzicht te krijgen in de TVL-aanvragen blikken we terug op 2021. Voor Q1 zijn vorig jaar de meeste aanvragen binnengekomen, namelijk 114.000. De verschillende aspecten waar rekening mee gehouden moet worden – bijvoorbeeld de vaak gewijzigde voorwaarden – hebben het beoordelen van de aanvragen niet gemakkelijker gemaakt. Vandaar dat er vaak enige tijd overheen is gegaan voordat een aanvraag was afgerond. In totaal zijn er over 2021 ruim 558.000 besluiten voor de TVL genomen. Hiervan heeft 3% bezwaar gemaakt op een besluit.

 

Wil je meer weten over de TVL en het aanvragen hiervan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Top