Terugblik: ‘Verborgen parels op de arbeidsmarkt’

Wat heeft een rode ballon te maken met solliciteren? De werkgevers die bij het werkgeversevent waren op 15 juni, weten het! In de ochtendsessie ‘Verborgen parels op de arbeidsmarkt’ kregen werkgevers en HR-professionals alles te horen over drie kansrijke parels op de arbeidsmarkt: jongeren, statushouders en mensen met een psychische kwetsbaarheid.

 

Zenuwen bij het solliciteren

In alle vroegte kwamen de deelnemers aan bij de vergaderlocatie in Uden. Even koffie en een ontbijtsnack pakken en de plenaire zaal in. Daar vonden de werkgevers een rode ballon op hun stoel. De opdracht: blaas de ballon op, houd deze voor je gezicht en doe je ogen dicht. Terwijl er een verhaal werd voorgelezen, liep iemand door de zaal om in willekeurige volgorde ballonnen lek te prikken. Probeer je dan maar eens te concentreren op wat er gezegd wordt! Dé manier om de zenuwen te illustreren die werkzoekenden kunnen voelen tijdens het sollicitatiegesprek. De toon was gezet: we gaan een leerzame, interactieve ochtend tegemoet! In de drie kennissessies die volgden, stond steeds één groep centraal: jongeren, statushouders of psychisch kwetsbaren.

 

Jongeren: kansen, belemmeringen en behoeften

Francis Gremmen – projectleider Jongerenaanpak in Noordoost-Brabant – vertelde over de kansen, belemmeringen en behoeften van jongeren. Een tipje van de sluier: deze groep heeft duidelijkheid en sturing nodig, maar tegelijkertijd voldoende vrijheid en ruimte. Gelukkig hebben we in onze regio speciale jobcoaches voor jongeren, die daarin perfect kunnen ondersteunen. Jobcoach Mariska Hermens vertelde erover. Parel Quinten van 17 jaar en zijn werkgever Renate Leurink van Hoppenbrouwers Techniek vulden aan vanuit hun eigen ervaring. Een mooi praktijkvoorbeeld van wat een goede samenwerking en open blik kan opleveren.

 

Ondersteuning bij in dienst nemen van statushouders

In zaal twee werden de deelnemers een stukje wijzer over de statushouders. Paul van den Broek van Jumbo Supermarkten vertelde over hun overweging om statushouders in dienst te nemen en waar je rekening mee moet houden. Verder kreeg het thema ‘inburgering’ aandacht in de sessie. Daar heb je tenslotte mee te maken bij statushouders. Dat brengt voor veel werkgevers nieuwigheden en uitdagingen met zich mee. Gelukkig zijn er allerlei instrumenten om de werkgever te ondersteunen, denk aan loonkostensubsidie, proefplaatsing of de Harrie Helpt-training.

 

Psychische kwetsbaarheid op de werkvloer

Mensen met een psychisch kwetsbaarheid krijgen regelmatig te maken met stigma’s. Tijd om deze te doorbreken! Bewustwording is stap één: wist je dat bijna de helft van de Nederlanders ooit in zijn of haar leven te maken krijgt met psychische aandoeningen? Helga Gerritzen van Allerlei & Visserij nam drie mensen aan met een IPS-traject (een methode om mensen met een psychische aandoening te helpen bij het krijgen en behouden van betaald werk). De ervaring van haar als werkgever werd aangevuld met informatie vanuit twee medewerkers van GGZ Oost-Brabant.

 

Parels van een mensen

Al met al mogen we spreken van een leerzame en leuke ochtend. De verdiepende informatie geeft deze parels van een mensen de aandacht die ze verdienen. Bij het WSP gaan we verder met het ondersteunen van werkgevers bij sociaal ondernemen. We denken na over een vervolgevent, mogelijk met verdiepende workshops over één of meerdere van deze parels. De kaartjes die werkgevers na elke sessie invulden, geeft ons daar concrete handvaten voor.

Houd onze kanalen in de gaten voor aankomende evenementen.

 

Bekijk de foto’s

 

Top